Sukupuolena ihminen on sekä dokumenttiprojekti että tietokirja

Projekti: valokuvanäyttely ja nettisivut

Sukupuolena ihminen -projektissa on nimensä mukaisesti kyse sukupuolista ja ihmisistä. Olemme dokumentoineen sen puitteissa eri ikäisten suomalaisten transsukupuolisten ihmisten elämää ympäri Suomea.

Emme voi puhua toisten äänellä, mutta voimme puhua heidän puolestaan niin, että heidän omalle äänelleen tulee lisää tilaa. Haluamme haastatteluin ja valokuvin kertoa, millaista on olla transsukupuolinen nykypäivän Suomessa: mitä sukupuoli tarkoittaa kenellekin, miten muut ihmiset suhtautuvat, mitä toivoo ympäröivältä yhteisöltä, miltä transsukupuolisuus tuntuu.

Usein ihmiset pelkäävät ja vastustavat sitä, mitä eivät ymmärrä tai mistä eivät tiedä paljoa. Moni ei tiedä, mitä transsukupuolisuus tarkoittaa tai miten monenlaisia eri sukupuolia ja sukupuolikokemuksia maailmassa onkaan. 

Transsukupuolisuus rikkoo totuttua, mutta senkin käsitteen alta löytyy loputtomasti erilaisia tapoja elää. Loppujen lopuksi asian ytimessä on ihmisyys. Sen ihmisyyden me haluamme taltioida ja näyttää.

Aloitimme projektin keväällä 2015, ja viimeiset henkilökuvat tehtiin vuonna 2017. Ensimmäisestä 11 haastattelusta ja kuvauksesta koostettiin valokuvanäyttely, joka kiersi Suomea marraskuusta 2016 maaliskuuhun 2019. Näyttely on ollut esillä kymmenillä eri paikkakunnilla, niin isoilla kuin pienilläkin. Täältä löytyvät kaikki näyttelytiedot.

Näyttelyn lisäksi projekti käsittää myös nämä nettisivut, joilla on esillä kaikkien mukaan osallistuneiden henkilökuvat. Yhteensä henkilökuvia on 14.

Projektin tavoitteena on lisätä transnäkyvyyttä sekä ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Siksi olemme tehneet yhteistyötä eri oppimaateriaalitoimijoiden kanssa: projektin sisältöä on hyödynnetty niin elämänkatsomustiedon kuin terveystiedon oppimateriaaleissa mm. Tabletkoulussa ja Otavalla. Toivomme myös, että kuvat ja tarinat voisivat olla avuksi ja tueksi omaa sukupuoltaan pohtiville sekä heidän läheisilleen.

Sukupuolena ihminen -projekti on saanut hyvää palautetta projektiin osallistuneilta sekä sitä sivusta seuranneilta. Toivomme, että se herättää ihmiset ymmärtämään, etteivät kaikki istu perinteiseen ja yksioikoiseen sukupuolikäsitykseen. Haluamme, että yhteiskunnasta löytyy tilaa sukupuolen moninaisuudelle ja että Suomen tämänhetkistä translakia muutetaan oikeudenmukaisemmaksi ja yhdenvertaisemmaksi.

Seta myönsi projektille Asiallisen tiedon omena -palkinnon kesällä 2017.

Projektin työryhmään kuuluvat valokuvaaja Vesa Tyni, tuottaja Maiju Ristkari ja kuraattori Nina Suni.

 

Tietokirja: kattava ja lämmin teos sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta

Olemme tehneet projektin pohjalta nuorille ja aikuisille suunnatun tietokirjan transsukupuolisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Teoksen käsikirjoitus voitti kustannusosakeyhtiö Tammen sekä Tietokirjallisuuden edistämiskeskuksen Ihan totta! -tietokirjakilpailun lokakuussa 2017.

Tammi julkaisi Sukupuolena ihminen -kirjan lokakuussa 2018. Teos on ensimmäinen nuorille suunnattu suomenkielinen tietokirja sukupuolen moninaisuudesta ja transsukupuolisuudesta:

"Sukupuolena ihminen on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cis-nuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille, jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse.

Kirja tarjoaa asiallista, tieteeseen ja kokemusasiantuntijuuteen perustuvaa tietoa ajankohtaisesta aiheesta, josta julkisuudessa ja sosiaalisessa mediassa liikkuu hyvin erilaisia näkemyksiä. Lähestymistapa on käytännönläheinen ja myötätuntoinen – kirja on tarkoitettu avuksi ja tueksi niille, jotka pohtivat omaa sukupuoltaan. Se avartaa ymmärrystä siitä, kuinka moninaisia tapoja on olla ihan tavallinen ihminen."

Tietokirja on saanut monia kiittäviä arvioita, ja sitä on esitelty mm. Helsingin Sanomissa ja Ylellä. Teos on myös mukana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamassa Lukuklaani-projektissa. Lukuklaani lahjoittaa jokaiselle Suomen ylä- ja yhtenäiskoululle sadan kirjan paketin vuonna 2019, ja Sukupuolena ihminen -tietokirja on yksi kirjoista.

Tietokirjan ovat kirjoittaneet Maiju Ristkari ja Nina Suni, ja Vesa Tynin valokuvat ovat teoksessa merkittävässä roolissa.

Kirja ja projekti saivat Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon lokakuussa 2019.

 

Seuraa meitä Facebookissa